Fra fossilt til fornybart på Svalbard

Norske politikere tar med verdensledere til Svalbard for å vise hvor raskt klimaendringene faktisk inntreffer. Samtidig er øygruppen 100 prosent avhengig av kull. Hvordan kan den bli 100 prosent fornybar?

Del:

Norske politikere tar med verdensledere til Svalbard for å vise hvor raskt klimaendringene faktisk inntreffer. Samtidig er øygruppen 100 prosent avhengig av kull. Hvordan kan den bli 100 prosent fornybar?

Det er utgangspunktet for Skifts Svalbardpilot, der selskapene Posten, Ruter, EFO, Snøhetta, Telenor, DNV GL, Statkraft, AHO, ZERO, WWF, Multiconsult og Statsbygg samarbeider med Longyearbyen lokalstyre, Svalbard Næringsforening og Store Norske Spitsbergen Kullkompani for å gjøre Svalbard til et utstillingsvindu ikke bare for katastrofale klimaendringer, men inspirerende løsninger.

Lokalstyret har allerede tatt saken i egne hender, og ble tildelt andreplassen i kåringen «årets lokale klimatiltak» under Zerokonferansens festmiddag. Samme dag møttes gruppen på Skifts område, for å diskutere denne fremgangen og veien videre.

Rasmus Bøckmann er rådgiver for energiomstilling på Kraftverket i Longyearbyen, og kjenner utfordringene med å avvikle kullkraftverket bedre enn de fleste. Likevel er han optimistisk, da han sammen med Multiconsult har laget detaljerte planer.

(saken fortsetter under bildet)

Dette er planer som må ta høyde for måneder med mørke, kulde, vindstille vær og elendig isolasjon i bygningsmassen. Per dags dato er nemlig overskuddsvarme fra kullkraftverket så vanlig at isolasjon i vår nordligste by blir overflødig, og vinduene ofte må stå på vidt gap midtvinters!

Løsningen er en blanding av solcellepaneler som kan utnytte midnattssol og den reflekterende overflaten på Svalbard, batteribanker, «termoser» i bakken og hydrogenproduksjon.

I tiden fremover skal Skifts medlemmer i piloten involvere seg gjennom planleggingen av et «Klimahus» på Svalbard (Snøhetta), omstillingen til et fossilfritt energisystem og hvordan Svalbard skal bli verdens første sirkulære samfunn.