I 2050 eksporterer Norge mange grønne løsninger
Hva gjør Eksfin som kommer til å påvirke hvordan Norge ser ut i 2050?
Norske bedrifter har lenge investert målbevisst i grønne løsninger som konkurrer på det globale markedet. Norsk teknologi etterspørres internasjonalt og Eksfin bidrar med finansiering både til de norske eksportbedriftene og dere utenlandske kunder.
Fra Norge til verden
Fra tidlig på 2020-tallet støttet Eksfin norske eksportører med finansiering av overgangen til grønne løsninger. Verdensledende aktører innen olje og gass-sektoren ble verdensledende leverandører til internasjonale maritime industrier og særlig havvind. Til internasjonale havvindprosjekter ble det installert kabler av Nexans, levert transformatorstasjoner av Aibel, og turbiner ble fraktet til feltene av Seaway7 og Fred. Olsen Windcarrier. Turbiner ble installert av selskaper som Havfram og Integraded Wind Solutions. I vedlikehold av parkene bidro norske rederier som Norwind, REM og Edda Wind. Samtidig ble stadig flere skip elektrifisert med batterier fra Corvus. På andre siden av havet bygget Scatec solparker i Afrika, Sør-Amerika og Midtøsten.
Avfall er gjort til ressurs
Flere norske bedrifter satset tidlig på å gjøre avfall til nye ressurser. Bedriftene satset fordi de så at dette var viktige vekstmarkeder med tiltagende internasjonale muligheter.
I 2050 er mange internasjonale verdikjeder helt eller delvis sirkulære. Norge, i likhet med landene vi konkurrerer med, bygget opp disse nye næringene gjennom offentlig-privat samarbeid på finansiering. Langt flere arbeidsplasser og forsyningskjeder er i 2050 knyttet opp mot materialer og produkter som handles internasjonalt for å sikre gjenbruk.
Utslipp fra metallindustrien reduseres med karbon fra trevirke
Selskapet VOW Green Metals bygget det som den gangen var et av Europas største produksjonsanlegg for biokarbon på Hønefoss. Metallurgisk industri hadde et stort potensiale for å redusere co2-utslipp ved å få tilført karbon med mer moderne metoder. Når biokarbon fra trevirke utnyttes i metallindustrien både øker man utnyttelsen av restmaterialer, og reduserer bruken av fossilt karbon i metallindustrien, hvilket gir store kutt i klimagassutslipp.
Gjenvinner metaller fra elbilbatterier
Fredrikstad-baserte Hydrovolt resirkulerer batterier tilsvarende volumet fra hele den utgående norske elbilparken hvert år. Med en begrenset forekomst og usikker tilgang, måtte man finne nye metoder for å gi metallene flere liv. Kombinert med voksende etterspørsel etter energilagring ble også resirkulering av batterier viktig. Tilgang på mineraler som kobolt, litium, nikkel og magnesium var kritisk for å elektrifisere transport og industri.
Råstoffer fra fisk blir kosttilskudd, sminke og dyrefor
Biomega videreforedler avfall fra oppdrettsindustrien og gjør dette om til nye ressurser for flere bransjer. Biomegas raffineri leverer høykvalitets proteiner, peptider og oljer fra lakseavskjær til et stort marked innen mat og ernæring, kosmetikk og dyrefôr. Det samlede avfallet fra industrien er redusert og næringsstoffene fra mer av fisken blir til nytte for mennesker, dyr og miljøet.
Allerede i 2024 uttalte administrerende direktør i Eksfin, Tone Lunde Bakker:
– Dette er gode eksempler på bedrifter som på begynnelsen av 2020-tallet fant nye metoder for å løse globale problemstillinger. Prosjektene illustrerte hvor viktig det var med innsats både fra det privat næringsliv og statlige virkemidler for å sikre den nødvendige omstillingen av norsk næringsliv. Bedriftene utviklet nye metoder og verdikjeder basert på tradisjonsrik norsk industri.