EU-politikere og byråkrater møter press fra flere hold om å utsette tiltak, redusere reguleringer og senke ambisjonsnivået i EUs grønne omstilling. Mange mener at EU har påtatt seg for mye, og at de må justere ned rapporteringskravene.
I høst kom et nytt Europaparlament og Europakommisjon på plass. Grønn omstilling er ikke like høyt på agendaen som i forrige periode. Sammen med næringslivsnettverk fra Sverige, Finland, Belgia, Tyskland og flere andre europeiske land, organiserte vi et møte i Europaparlamentet tirsdag 28. januar hvor vi, overfor en rekke EU-politikere og representanter fra Europakommisjonen, understrekte at EU må opprettholde en klimaambisiøs politikk som skaper raskere omstilling.
Fra Norge deltok Skift-medlemmet Statkraft, som er Europas største leverandør av fornybar kraft med produksjon i en rekke europeiske land.
– Vi er klare til å fortsette utbyggingen av fornybar kraft i Europa. Det er et stort behov for å styrke incentiver for å bygge ut mer fornybar kraft, mer nett og effektivisere kraftsystemene, sier Kirsti Elsfjordstrand som leder Statkrafts kontor i Brussel.
Representanter fra flere næringslivsnettverk, som ligner på Skift, understrekte viktigheten av at EU opprettholder den grønne omstillingen, som Europa er godt i gang med.
Nytt kompass for å styrke konkurransekraften
EU la fram sitt kompass for de neste fem årene i forrige uke, om hvordan Europa skal styrke sin konkurransekraft framover.
Et av tiltakene er blant annet justeringer fra EU på klimarapportering (CSRD) og klimainvesteringer (EUs taksonomi), der EU har lovet forenklinger gjennom det såkalte Omnibus-forslaget som er ventet 26. februar (men blir trolig utsatt til mars).
– Ved forenkling håper vi at reguleringene blir bedre og smartere, men at ambisjonsnivået holdes oppe, sier Torjus Kleiven Kandal, som deltok fra Skift-sekretariatet.
Reguleringer må forbedres, ikke reduseres
Europakommisjonen avslørte at de vil redusere den administrative byrden med minst 25 prosent for større bedrifter og med minst 35 prosent for små- og mellomstore bedrifter.
En stor bekymring i det klimaambisiøse næringslivet er at dersom ambisjonsnivået justeres ned, der first movers ikke bli premiert. Samtidig kan det svekke EUs troverdighet som en global leder i klima- og bærekraftsarbeidet.
Suksesshistoriene må fram
De som er misfornøyde, roper ofte høyest. Derfor er det viktig at suksesshistoriene kommer fram. På arrangementet i Europaparlamentet etterlyste både EU-politikere og Europakommisjonen suksesshistorier fra europeisk næringsliv med hensyn til Europas grønne retning.
Næringslivet må i større grad få fram konkrete eksempler på hvordan EUs grønne giv har gitt bedrifter konkurransefortrinn. Det trengs et bedre narrativ for grønn omstilling – desinformasjon og populisme truer den rasjonelle debatten, var det flere som sa under arrangementet.
EU sine ambisjoner er viktige i en global sammenheng, og setter standarden for resten av verden. Dersom EU mister sin ledende posisjon, vil noen andre ta over, og da vil andre forme agendaen.