Hvordan kan Norge bidra til et trygt og grønt Europa?

Det var tema under årets European Strategy Summit hos SINTEF.

Del:

Den 18. oktober 2024 ble European Strategy Summit avholdt hos SINTEF i Oslo, med temaet Hvordan kan Norge bidra til et trygt og grønt Europa? Det er andre gang at Skift, i samarbeid med NTNU og SINTEF, organiserer denne konferansen for å koble norske miljøer tettere på EU.

Denne årlige konferansen samlet toppledere fra norsk næringsliv, akademia og offentlig sektor for å diskutere Norges rolle i utviklingen av et klimanøytralt, konkurransedyktig og sikkert Europa.

Åpningssesjonen markerte 30-årsjubileet for EØS-avtalen, ledet av Stein Mortensholm fra SINTEF. Alexandra Bech Gjørv (SINTEF) og Tor Grande (NTNU) ønsket velkommen, før sentrale innledere, som Virginie Battu-Henriksson fra Europakommisjonen og statssekretær Vegard Grøslie Wennesland fra Nærings- og fiskeridepartementet, delte sine perspektiver på EUs grønne skifte og Norges bidrag.

Statssekretær Vegard Grøslie Wennesland.

Draghi-rapporten ga bakteppe for konferansen og sentrale temaer var status for EUs konkurranseevne, strategisk autonomi og økonomisk sikkerhet. Georg Riekeles fra European Policy Centre tegnet et dystert bilde for Europa som en sinke i teknologiutviklingen, sammenlignet med Kina og USA. Dette ble fulgt opp fra SINTEF, Kongsberg Gruppen og Fraunhofer (SINTEFs søsterorganisasjon i Tyskland), hvor de diskuterte hvordan norske aktører kan posisjonere seg i EU-markedet.

Georg Riekeles fra European Policy Centre.

Panelsamtale med European Policy Centre, Fraunhofer (SINTEFs søsterorganisasjon i Tyskland), Kongsberg Gruppen og SINTEF.

Abraham Foss, adm. dir. i Avinor, fortalte om konkrete prosjekter til framtidig nullutslippsløsninger i luftfarten, i sesjonen som fokuserte på hvordan en grønn allianse mellom EU og Norge kan realiseres. I samme panel la Julie Wedege vekt på viktigheten fornybar kraft i omstillingen. Flere andre industriledere drøftet konkrete tiltak og samarbeidsmodeller for å sikre en bærekraftig utvikling for både Norge og Europa.

I tillegg fikk vi høre fra Camilla Stoltenberg, adm. dir. i Norce at Norge trenger en norsk rapport som følger opp anbefalingen fra Draghi-rapporten. Og, Egil Hogna i Norconsult satte spørsmålstegn ved hvor effektiv EØS-avtalen vil være for Norge framover, siden kompleksiteten av både omstillingen og EU-direktivene øker.

Tusen takk til alle som bidro, og til Alexandra Bech Gjørv, konsernsjef i SINTEF, og Tor Grande, rektor ved NTNU for samarbeidet og vertskapet!