Kunnskap om naturen er helt avgjørende for en vellykket grønn omstilling. Arealendringer og nedbygging av natur får stadig mer oppmerksomhet, og det er tydelig at klima- og naturkrisen henger sammen. Derfor inngår Skift og NINA nå et strategisk samarbeid, med spesiell vekt på natur og bærekraft.
– Næringslivet trenger NINA, og NINA trenger å forstå næringslivets behov. Derfor åpner dette samarbeidet nye muligheter for framtidens miljøløsninger, sier administrerende direktør Norunn Myklebust i NINA.
NINA – Norsk institutt for naturforskning er en ledende forskningsinstitusjon innen kunnskap om natur og samspillet natur – samfunn. De er en uavhengig stiftelse, og NINAs virksomhet omfatter både forskning og utredning, miljøovervåking, rådgivning og evaluering. NINA har kunnskap om artene, naturtypene, samfunnets bruk av naturen og sammenhengene med de store drivkreftene i naturen. Forskningsinstituttets overordnede mål er å bidra til bærekraftig samfunnsutvikling ved å levere forskningsbasert og aktuell kunnskap om naturmangfold, klima og samfunn.
– NINA har spisskompetanse som er svært viktig for flere av temaene vi jobber med i Skift. Vi har over tid hatt gleden av å engasjere NINA i prosjekter i Skift knyttet opp mot natur. Når vi nå formaliserer samarbeidet, er det et steg videre for å jobbe tettere sammen og trekke på hverandres styrker fremover, sier Bjørn K. Haugland, administrerende direktør i Skift.
Styrker samarbeidet mellom forskning og næringsliv
Samarbeidet bidrar til å koble næringslivet tettere på den nyeste forskningen om natur og klima, og involvere NINA i relevante arenaer i næringslivet.
– Ved å legge til rette for økt dialog og samarbeid mellom forskning og næringsliv kan vi bidra til viktig kompetanse- og nettverksbygging, og sammen jobbe for gode løsninger i arbeidet med klima og natur, utdyper Haugland.
I vår skrev NINA, Skift og Abelia kronikken «Naturpolitikken trenger en helhetlig plan», som innspill til den kommende naturmeldingen. Budskapet i kronikken, med NINA i spissen, er å opprette Natur21 som en nasjonal strategi for naturmangfold og arealbruk. På bakgrunn av debattinnlegget ble kronikkforfatterne invitert til et møte med klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
– Dette er et godt eksempel på at vi påvirker beslutningene i sterkere grad når flere aktører går sammen om et tema, sier Myklebust.