Byutviklingsskiftet er i gang: Byene er en viktig del av løsningen

Hvordan kan Skift-nettverket bidra til å realisere en bedre byutvikling i Norge? Det var spørsmålet da Byutviklingsskiftet i Skift hadde oppstartsmøte hos arkitektstudioet Henning Larsen for å diskutere videre samarbeid og prosjekter. Med et bredt sammensatt rom av aktører ble det tydelig at byene både er en del av utfordringen – og en viktig del av løsningen på klima- og naturkrisen.

Del:

Signe Kongebro, Global Director of Future Resilient Design i Rambøll. – Byene er nøkkelen. De er hvor klimakampen vil vinnes eller tapes, sa Kongebro og siterte generalsekretær António Guterres i sitt innlegg.

Arbeidet i byutviklingsskiftet ledes av Henning Larsen, med direktør Hilde Nordskogen i spissen. Møtet ble ledet av Maren Hersleth Holsen, divisjonleder for plan og urbanisme i Henning Larsen.

Signe Kongebro, Global Director of Future Resilient Design i Rambøll, trakk opp linjene for hvilke verdier som ligger skjult i god byutvikling. Hun viste frem ulike eksempler, blant annet fra Amager Fælled i København, og Singapore, og snakket om hvordan byutvikling kan kobles tettere til natur og klima. Begreper som placemaking og Jan Gehls 12 prinsipper for gode bymiljøer ble også løftet frem.

Presentasjonen fra Kongebro dannet rammeverket for diskusjonene som fulgte, og betydningen av gatehjørner, synspunkter på rundkjøringer og hva som kreves for å lykkes med god byutvikling ble videre diskutert. Flere pekte på utfordringer i skjæringspunktet mellom idealer og virkelighet: tekniske krav som står i veien for sosial og estetisk kvalitet, en planpraksis som i noen tilfeller passer bedre til forsteder enn til tettbygd by, og ulike prioriterings-dilemmaer. Samtidig var det bred enighet om at mer samarbeid, og særlig tverrfaglig samarbeid, er avgjørende for en bedre byutvikling.

Maren Hersleth Holsen, divisjonleder for plan og urbanisme i Henning Larsen ledet møtet.

Bjørn K. Haugland, adm.dir. i Skift.

Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond.

Harald Vaagaasar Nikolaisen, adm.dir. i Statsbygg.

Veien videre for byutviklingsskiftet

Byutviklingsskiftet er et av ti store klimaskift, der toppledere diskuterer og gjennomfører tiltak på hvilke store, transformative skift norsk næringsliv må gjennom de neste ti årene. Arbeidsgruppene jobber med å identifisere hvilke forretningsmuligheter som ligger i hvert skift og samarbeide om hva nettverket kan gjøre for å bidra til å akselerere dette.

Videre vil arbeidet i byutviklingsskiftet dreies mot å samles om noen felles prosjekter eller initiativer. Ett av forslagene var å definere tydelige ambisjonsområder – eller «områdepiloter» – der man kan teste ut helhetlige løsninger i praksis.

Representanter fra Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo (AHO), Rambøll, Entra, Storebrand Eiendom, JM Norge, WWF Verdens naturfond, Statsbygg, NMBU og DOGA deltok på oppstartsmøtet.

– Vi må se på byen som en del av klimaløsningen – og det krever både nytenkning, kunnskapsdeling og mot til å utfordre dagens strukturer, sier Bjørn K. Haugland, adm.dir. i Skift.