1000 forpliktelser for en bedre fremtid
Skift sine syv læringsarenaer har nå passert 1000 signaturer. Dette er en god pekepinn på at norsk næringsliv tar mer ansvar for grønn omstilling. Ved å forplikte seg til samarbeidet, bygger norsk næringsliv kompetanse og konkurransekraft for en bedre fremtid.

Læringsarenaene til Skift er enkle veiledere som er utviklet for bedrifter som ønsker å engasjere seg aktivt i det grønne skiftet. Ved å signere en læringsarena forplikter virksomheten seg til å implementere bærekraftsprinsippene i egen virksomhet.
– At vi har passert 1000 signaturer viser at næringslivet ikke venter på politikere eller rammebetingelser, men tar grep selv. Mange bedrifter ser verdien av konkrete verktøy og et fellesskap gjennom gjøretanken Skift, som gjør det lettere å ta bærekraftige valg i praksis. Stor takk til alle som har signert og forpliktet seg til dette samarbeidet, sier Bjørn Kjærand Haugland, administrerende direktør i Skift.
Blant de 1000 signaturene finner vi alt fra store virksomheter som KLP, Hydro og NorgesGruppen, til mindre bedrifter som Ås Produksjonslab og Visit Svalbard, samt offentlige aktører som Nordland fylkeskommune og Lillestrøm kommune.
– Dette viser at det ikke bare er de store selskapene som tar ansvar – også små og mellomstore bedrifter ser forretningsmulighetene i det grønne skiftet, selv i en tid preget av økonomisk usikkerhet. Når vi har et bredt spekter av selskaper med på laget, skaper vi en positiv bevegelse som når ut i hele næringslivet, sier Haugland.
Totalt er det syv læringsarenaer som dekker sentrale områder som grønne innkjøp, klimatilpasning, sirkulærøkonomi, natur, bærekraft i økonomifunksjonen, bærekraftig matsystem og god kommunikasjon.
Grønnvaskingsplakaten er mest populær
Blant de syv læringsarenaene er Grønnvaskingsplakaten den mest populære. Den hjelper virksomheter med å utvikle tydelig, ærlig og tillitsfull bærekraftskommunikasjon – et stadig viktigere tema i næringslivet.
– Vi ser en tydelig trend der virksomheter ikke bare ønsker å jobbe mer bærekraftig, men også kommunisere det på en troverdig måte. Grønnvaskingsplakaten gir et godt rammeverk for dette, sier Haugland.
Haugland trekker også frem KI-verktøyet Grønnvaskingskompasset, som er utviklet i samarbeid med Energi.AI, Variant, EY og Skift. Verktøyet analyserer tekst opp mot prinsippene i Grønnvaskingsplakaten og gir konkrete tips til hvordan teksten kan forbedres for å unngå grønnvasking.
Gjennom læringsarenaene ønsker Skift å inspirere flere bedrifter til å ta konkrete steg for å bidra positivt i den grønne omstillingen, engasjere egne ansatte og samarbeide på tvers av bransjer. Plattformen skal gjøre det enklere for selskaper å ta bærekraftige valg i praksis.