Skifts CEO-møte og studietur til Trondheim og Fosen

Hvordan kan vi styrke samarbeidet på tvers av ulike sektorer og mellom næringsliv, akademia og forskning? I samarbeid med SINTEF, NTNU, SpareBank1 SMN, Siva og Statkraft ble Skifts CEO-møte arrangert i «teknologihovedstaden» Trondheim, inkludert studietur til vindkraftanlegget på Fosen.

Del:

Topplederne utenfor NTNU sin hovedbygning på Gløshaugen. FOTO: Ole Martin Wold/Skift

Fra sektor til samarbeid

Tor Grande, rektor ved NTNU, og Inge Gran, adm.dir. i SINTEF Energi innledet besøket i Trondheim med å fortelle om hvordan de arbeider med grønn omstilling både i utdanning, forskning og formidling. Vi fikk høre om Norwegian Open AI lab, og besøkte Energiløypa og ivrige studenter ved Entreprenørskolen før turen gikk videre til det kommende havteknologisenteret på Tyholt.

Byggingen av nytt havteknologisenter skal skape et laboratorium i verdensklasse, og Harald Nikolaisen, adm.dir. i Statsbygg løftet hvordan Statsbygg har jobbet med klimafotavtrykket til det nye bygget.

Tor Grande, rektor ved NTNU og Inge Gran, administrerende direktør ved SINTEF Energi. FOTO: Ole Martin Wold/Skift

Morten Grønli, laboratoriesjef/ sjefingeniør ved institutt for energi- og prosessteknikk ga oss en guidet tur gjennom Energiløypa. FOTO: Ole Martin Wold/Skift

Liv Randi Hultgreen, direktør og senterleder HydroCen ved institutt for energi- og prosessteknikk vise oss vannkraftlaboratoriet. FOTO: Ole Martin Wold/Skift

Olav Bolland, dekan ved fakultet for Ingeniørvitenskap, NTNU og Vegard Johansen, adm. dir. ved SINTEF Ocean på Norsk havteknologisenter. Foto: Ole Martin Wold FOTO: Ole Martin Wold/Skift

Næringslivet må bruke mer utestemme

Skifts CEO-møte ble avholdt hos SpareBank 1 SMN som var vertskap for møtet. Temaet var «sektor til samarbeid», og topplederne fikk presentert perspektiver fra midt-Norge og nasjonalt.

Finansdirektør i SpareBank 1 SMN, Trond Søraas, løftet betydningen av overgangsplaner for hver enkelt sektor, som skal bidra med å ta selskapene til netto null innen 2050. Jan Morten Ertsaas, adm.dir. i Siva snakket om hvordan Siva bidrar til å sikre mer bærekraftig, industriell verdiskapning og produksjon i hele Norge.

Forsamlingen fikk blant annet besøk av Lars Haltbrekken (stortingsrepresentant for SV og medlem av Energi- og miljøkomiteen).

Et viktig poeng av Haltbrekken, som også flere av topplederne har trukket frem i ettertid, er betydningen av et næringsliv som bruker «utestemme» og er tydelige i samfunnsdebatten på hva som trengs av politikkutforming, reguleringer og løsninger. Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond, ledet forsamlingen stødig gjennom møtet.

I historiske omgivelsen i Banksalen hos SpareBank 1 SMN, trakk ordfører i Trondheim, Kent Ranum, frem kommunens fokus på innkjøp, bygg og transport. Han poengterte også viktigheten av å tilrettelegge for miljøvennlige valg for byens innbyggere.

Trondheimsolistene. FOTO: Ole Martin Wold/Skift

Panelsamtale med Jan Morten Ertsaas (Siva), Siri Kalvig (Nysnø Klimainvesteringer), Lars Haltbrekken (SV) og Vegard Hovstein (Maritime Robotics), ledet av Trond Søraas (SpareBank 1 SMN). FOTO: Ole Martin Wold/Skift

Karoline Andaur, generalsekretær i WWF og Lars Haltbrekken (SV). FOTO: Ole Martin Wold/Skift

Ordfører Kent Ranum holdt tale under CEO-middagen. FOTO: Ole Martin Wold/Skift

Besøk på Fosen og Harbaksfjellet

I regi av Statkraft fikk topplederne besøke vindkraftsanlegget på Harbaksfjellet. Anlegget er en del av Europas største landbaserte vindkraftanlegg, med seks vindparker i Midt-Norge, og sto ferdig i august 2020. Vindkraftverkene produserer 2,6 TWh fornybar energi i året, og består tilsammen av 277 vindturbiner.

Med Fosen-saken friskt i minnet, tok vi gruppen med på en læringsreise for å bedre forstå dilemmaene som kan oppstå i samspillet mellom natur, areal og utbyggingen av ny infrastruktur.

Under turen fikk vi diskutere dilemmaene knyttet til utbygging av infrastruktur og prosesser for å få til et godt samspill mellom klima, natur og menneskerettigheter. Dette ble belyst under en panelsamtale med flere sider av saken. Statkraft, som var representert ved Julie Wedege, direktør for politikk og eierskap, Asbjørn Grundt, styreleder i Fosen Vind og Tom Kristian Larsen, daglig leder i Fosen Vind, belyste saken fra deres side.

Samiske interesser var representert ved Marit Østby Nilsen, Norsk Reindriftsamers Landsforbund og Leif Arne Jåmå, leder for Sør-Fosen sijte. I tillegg til dette fikk vi høre fra Vibeke Stjern, tidligere ordfører i Åfjord kommune og Adele Matheson Mestad, advokat og direktør for Norsk institutt for menneskerettigheter.

Dette bidro til å belyse flere ulike interesser ved Fosen-saken.

Vi tar med oss viktige læringspunkter som kan anvendes i utviklingen av Norge, enten det gjelder utbygging av fornybar energi, veier, hytter eller annen infrastruktur som påvirker natur og menneskerettigheter.

Fra Harbaksfjellet. FOTO: Ingunn Grøntvedt/Skift

Oppsummering av turen i Bygdeboksen. FOTO: Ingunn Grøntvedt/Skift

Panelsamtale om Fosen. FOTO: Ingunn Grøntvedt/Skift

Ved Stokkøya Strandhotell. FOTO: Ingunn Grøntvedt/Skift

Besøk på Stokkøya Strandhotell

Siste stopp på turen var idylliske Stokkøya Strandhotell, ved Hosnasand på Trøndelagskysten. Torild Langklopp og Roar Svenning var vertskap for besøket, og fortalte om historien til hotellet, livet på Stokkøya og hvordan strandhotellet jobber for bærekraftige løsninger, og bidrar til et aktivt lokalsamfunn.

Veien videre: En omstillingsplan for Norge

Flere av selskapene i Skift jobber med å etablere egne omstillingsplaner. Finansskiftet, ledet av Odd Arild Grefstad, konsernsjef i Storebrand, er i ferd med å lansere en egen praktisk veileder for veien til en god omstillingsplan.

Som næringslivets klimaledere ser vi stor variasjon i omstillingsplanene. Norge ikke bare trenger en ny fortelling, men også en tydeligere omstillingsplan. Når vi nå ser igjennom omstillingsplanene vi og restene av næringslivet utvikler, hviler de på viktige forutsetninger om politikkutviklingen fremover. Dette ønsker Skift å synliggjøre i en omstillingsplan for Norge.

I tillegg spiller ny kunnskap og teknologi en avgjørende rolle i utviklingen av et grønt, konkurransedyktig og fremtidsrettet norsk næringsliv. På veien til å nå klimamålene i 2050, må vi kutte alle utslipp. Dette krever utvikling av nye bærekraftige løsninger til både samfunns- og næringsliv, og Skift må fortsette å styrke behovet for et grønt teknologiløft.

    Fellesbilde utenfor SpareBank 1 SMN under CEO-møte. FOTO: Ole Morten Wold/Skift

    Stor takk til alle bidrag, og til alle som ble med på CEO-møtet og studieturen. Du finner flere bilder fra turen her (Trondheim) og her (Fosen og Stokkøya)

    Om du ønsker å se hele programmet fra turen, finnes det her.