Fortellingen om Norge i 2050 – og reisen dit

Håp skaper handling

Skal vi lykkes i den grønne omstillingen trenger vi å gi folk og bedrifter et felles fremtidsbilde om at lavutslippsamfunnet er noe å glede seg til. Gjennom Skift-medlemmenes arbeid for en mer bærekraftig framtid, skal vi vise fram det Norge vi ser for oss i 2050:

  • Et lavutslippsland som er trygt, godt og morsomt å leve, bo og arbeide i.  
  • Et Norge som har en tydelig grønn ledertrøye internasjonalt, og er attraktivt land å investere i og besøke. 
  • Et land der nye næringer og virksomheter blomstrer, men også et land der Skift-medlemmene har klart å omstille seg og tatt ledende posisjoner nasjonalt og internasjonalt. 

Vi trenger en ny fortelling

Rapporten til det regjeringsoppnevnte Klimautvalget 2050 er tindrende klar: I 2050 skal så og si alle utslipp fra klimagasser være fjernet for godt. Omstillingen til et lavutslippssamfunn er derfor helt avhengig av beslutningene som tas i dag.

I 10 år har Skift vært en pådriver for grønn omstilling. Likevel står norske utslipp på stedet hvil, selv om 2023 tallene viser en positiv retning. Vi ser en samfunnsdebatt hvor klima er lavere på prioriteringslisten, og en debatt som er preget av polarisering og «klimatrøtthet». Derfor trenger vi en ny fortelling om at lavutslippsamfunnet er noe å glede seg til.

Ønsker du å bidra?

I god Asbjørnsen og Moe- ånd, ønsker vi å samle gode og inspirerende fortellinger om 2050 - og reisen til et lavutslippssamfunn som er annerledes, men likevel et fantastisk fint sted å være.
Nettsidene vil bygges ut med innhold og spennende fortellinger i tiden fremover.

Jonas Gahr Støre: Et godt samfunn for alle

Statsminister Jonas Gahr Støre deler sin fortelling om hvordan han tror Norge ser ut i 2050. Støre mener Norge har gode forutsetninger for å lykkes. Han peker på høy tillit, kompetanse, store naturressurser og et innovativt og ansvarlig næringsliv på veien mot lavutslippssamfunnet.

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim: Håp til virkelighet

Utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim deler sin fortelling om Norge i 2050. Hun håper vi har klart å omstille oss til et lavutslippssamfunnet på en rettferdig måte, der vi lever et godt og litt annerledes liv, hvor forskjellene i Norge og verden har blitt redusert.

Familien Olsen togar heim til jul

-"Når vi tek toget, set vi mindre spor". Få med deg fortellingen fra Bane NOR om hvordan vi reiser i 2050.

Les Bane Nor sin fortelling her

Noreg i 2050: Liv og virke innanfor planetens tolegrenser

"Noreg yrer med liv og me har klart å skape eit samfunn med mindre forbruk av ressursar, meir natur og mindre utslepp." Dette er WWF sin fortelling om hvordan Norge ser ut i 2050 – et liv og virke innenfor planetens tålegrenser.

Les WWF sin fortelling her

Klarsynte næringslivsledere og kunstig intelligens endret fremtiden

Bente Sollid, styreproff og teknologi-gründer, har skrevet sin fortelling om Norge fra en fortauskafé i Paris i 2050.

Verden har blitt et bedre sted å leve, men ikke på grunn av politikerne. Det var andre krefter som ledet an. Historien om hvordan vi reddet planeten starter ikke i parlamenter eller presidentpalasser, men i laboratorier, datasentre og styrerom.

Les Bente Sollid sin fortelling her

Muttus fortelling om Norge i 2050

Muttu hjelper oppstartsbedrifter med å realisere sine visjoner og bidra til flere innovative prosjekter. For Muttu handler fortellingen om et bærekraftig 2050 om tusenvis av små innovasjonsprosjekter, snarere enn én stor transformasjon til et grønt skifte.

Når Muttu i 2050 ser tilbake på de siste tiårene, er det tydelig hvordan ett enkelt konsept forandret måten Norge innoverte på.

Les Muttus fortelling om Norge i 2050 her

I 2050 eksporterer Norge mange grønne løsninger

Norske bedrifter har lenge investert målbevisst i grønne løsninger som konkurrer på det globale markedet. Eksfin bidrar med finansiering både til de norske eksportbedriftene og dere utenlandske kunder.

Eksfin har skrevet sin fortelling om hvordan de kommer til å påvirke hvordan Norge ser ut i 2050.

Les fortellingen til Eksfin her

We, the hopeful: Louise's life in 2050

Forskere har en tydelig visjon om hvordan 2050 kan se ut, basert på valgene vi tar i dag. Men ikke alle forstår språket deres. "We, the hopeful" er et initiativ som ønsker å bygge bro mellom dette gapet. Med utgangspunkt i klimavitenskapen har de skapt to ulike fortellinger om Louise, som lever i 2050.

Se fortellingene til Louise her

10 år med klimasamarbeid

Skifts 10-årsjubileum ble markert på Klimahuset i Botanisk hage i Oslo, hvor vi samlet medlemmer, politikere, norsk næringsliv og samarbeidspartnere til en kveld fylt med fest, kulturelle opplevelser og gode fortellinger om Norge i 2050 – og reisen dit.

Skift har fått hilsner fra venner på tvers av landegrenser som har delt sine fortellinger.

Se hilsningene her

Styreleder i Skift, Nils Klippenberg sin fortelling om Norge i 2050

Nils Klippenberg, adm. dir i Siemens AS og styreleder i Skift, åpnet kvelden på Skifts 10-årsjubileum med å presentere sin egen fortelling om Norge i 2050. Han er overbevist om at Norge er et godt land å leve i for sine barn og barnebarn, men det avhenger av at vi endrer oss.

Les hans fortelling her

5 på gata: Norge i 2050

Hvordan blir det å leve i Norge i 2050? Og er det noe folk på gata ser frem til? Vår reporter Torjus Kleiven Kandal har spurt et knippe folk i Oslo sentrum om hva de tror.

Løft Bergen

Hvilken by ønsker vi oss i 2050? Hva må vi gjøre i dag for å skape en by som vokser, og er en attraktiv by for å bygge og bo? Bergen Næringsråd ønsker å samle kreftene, løfte blikket og inviterer til en visjonsprosess for å peke på mulige mål for Bergensregionen.

Les mer om Løft Bergen her

Skift - Næringslivets klimaledere legges ned

Pressemelding 1. januar 2050
Skift - Næringslivets klimaledere legges ned etter å ha oppnådd sine mål.

I dag, på den første dagen i 2050, annonserer Skift - Næringslivets klimaledere at organisasjonen har fullført sitt oppdrag og derfor legges ned. Dette markerer slutten på en 36 år lang innsats, ledet av Norges fremste næringslivsledere.

Les mer i pressemeldingen her

Norconsult - Fra visjon til virkelighet

For å forstå hvor vi skal, må vi se hvor vi har vært. Dette er historien om en reise der bærekraft og innovasjon har gått hånd i hånd, drevet av dedikerte medarbeidere og team som har skapt resultater som former fremtiden. Sammen har de spilt en avgjørende rolle i å skape løsninger som overgår bærekraftsambisjonene for 2050.

Les mer om Norconsult fremtidsvisjon her

Sweco - Urban Insight

7 milliarder mennesker er forventet å bo i byer i 2050. Hvordan vil dette påvirke klima, miljø og helse? Og hvordan planlegger, designer og bygger vi for fremtidens byer? Sjekk ut filmen Urban Insight fra Sweco.

Les mer om Urban Insight

SINTEF: Framsikt 2050

Hvordan ser bygg- og anleggsnæringen ut i 2050? I prosjektet Framsikt har SINTEF sammen med næringen jobbet fram fire framtidsscenarioer for bygge-, anleggs-, og eiendomsnæringen 30 år fram i tid. Med fortellingene ønsker SINTEF å stimulere til diskusjon og dialog med næringen og samfunnet rundt oss om hva vi kan gjøre i dag for å ha en «framtidsberedskap».

Les mer om scenarioene her

Audun Farbrot, fagbokforfatter og seniorrådgiver kommunikasjon ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).

Audun Farbrot: Historiefortellingens magiske kraft

Den mektigste personen i verden er historiefortelleren, sa Steve Jobs. Audun Farbrot, fagbokforfatter og seniorrådgiver kommunikasjon ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), deler ti tanker om hvordan vi kan forstå og forklare historiefortellingens magiske kraft.

Les kronikken her

Karen Landmark, adm.dir. i GRID-Arendal. Foto: Mona Hauglid

Karen Landmark: Gjenopprettelsens historie

Hvilke historier er det vi forteller hverandre i dag og hva gjør disse historiene med oss?

Det er to fortellinger som dominerer i verden i dag, skriver Karen Landmark, adm.dir. i GRID-Arendal i kronikken hos Agderposten. Hun holder fanen høyt for at vi sammen kan gi kraft inn i en ny historie som kan hjelpe oss videre, der vi må se etter, skape og legge merke til alt som er godt.

Les kronikken her

Foto: Sparebank 1 Sør-Norge

Omstillingsplaner - en raskere vei til mål

SpareBank 1 Sør-Norge skal være kundens alliert i bærekraftsskiftet. Med en målsetning om netto-nullutslipp fra utlånsporteføljen innen 2050, er det ikke nok å bare sette seg mål. Omstillingsplanen forteller hvordan målene skal nås, og om man er i rute. En troverdig omstillingsplan, eller fremtidsfortelling om en vil, er avgjørende for å sikre at forretningsmodellen er levedyktig både i dag og i fremtiden.

Les mer om SpareBank 1 Sør-Norges omstilllingsplan

Forfatter Maja Lunde: Håp skaper handling

Maja Lunde innledet arrangementet vårt under Arendalsuka med en appell om hvorfor vi trenger de gode historiene om hvordan Norge kan bli, der håp vil motivere oss til handling.

Les hele innledningen til Maja Lunde her

Bertrand Piccard om veien ut av klimatrøtthet

Hvorfor er folk lei av å snakke om klima? Det er spørsmålet vi bør stille oss selv, ifølge Bertrand Piccard.

Les mer om bidraget her

Fotokreditering: Øystein Løwer/Avinor

Null- og lavutslipp luftfart innen 2050

Omstillingen til null- og lavutslippsluftfart står høyt på Avinors strategiske agenda. De jobber for å redusere sine egne utslipp, og være en pådriver for omstilling av bransjen som helhet. Hør hva som skal til for at luftfarten blir utslippsfri innen 2050.

Les Avinors fremtidsplan her

Unge stemmer er et talentprogram for unge voksne mellom 18 og 35 år med fokus på vekst, ledelse og verdier.

Unge stemmer

Unge stemmer er et resultat av Sparebank 1- SMN sitt ønske om å lytte til unge, lokale stemmer som skal forme fremtiden.

Les mer om unge stemmer her

– Vi må lage klimavennlige løsninger som forbedrer samfunnet og skaper entusiasme, sier Bjørn K. Haugland, adm. dir. i Skift til Dagens Perspektiv.

Inviterer til en ny, spennende og gøyal reise til nullutslipps-samfunnet

– Klimatrettheten er utbredt. Vi må snakke mindre om trusler og forsakelser og mer om hvordan vi skal få det bedre. Vi må lage en ny fortelling om fremtiden, sier Bjørn Kjærand Haugland, adm. dir. i Skift i intervjuet til Dagens Perspektiv.

Les hele saken her (abonnement)

Topplederne i Skift klare til å diskutere fortellingen om Norge i 2050 under Arendalsuka 2024. Fotokreditering: Hallvard Rimereit.

Arendalsuka 2024: Hvordan skape en fremtid å glede seg til?

Hvordan ser Norge ut i 2050, og hvordan kan vi sørge for at Norge i 2050 er et samfunn å glede seg til? Dette var tema på Skifts hovedarrangement under Arendaluka i dag, hvor utenriksministeren og et topptungt næringsliv deltok.

Se opptak fra Arendalsuka her

Bygg med mening

I Norge står 200 000 bygg tomme. Hvis vi skal kutte utslipp fra bygg- og anleggsektoren må vi bli flinkere til å bruke det vi allerede har. Statsbygg sin oppfordring er at vi må tenkte nytt, ikke bare ønske oss noe nytt.

– Vi trenger rett og slett en ny og bedre fortelling

Hør den nye episoden fra Teknisk Ukeblad med Jan M. Moberg, hvor Bjørn Kjærand Haugland forteller om det nye prosjektet "Fortellingen om Norge", der vi inviterer alle til å bli med.

Hør podkast-episoden her

Ung utopi

Ung Utopi er et prosjekt fra KLP som skal styrke unges fremtidstro, deres evne til å forestille seg en fremtid de ønsker seg, og forståelse for hva som skal til for å skape en slik fremtid i sine lokalsamfunn.

Les mer om Ung Utopi her

Klimautvalget 2050

Vi må tenke lengre, bredere og mer systematisk i klima-, natur- og arealpolitikken sier Klimautvalget 2050 i sin rapport, som har utredet hvilke veivalg Norge står overfor for å nå målet om å bli et lavutslippssamfunn innen 2050.

Les mer om Klimautvalget 2050 her

Trender mot 2050

Hvordan skape et lavutslippssamfunn som også er godt å leve i? Enova presenterer trender, løsnigner og viktige valg frem mot 2050.

Les mer her

Ann-Kristin Ytreberg, adm.dir. i Stiftelsen Miljøfyrtårn. Foto: Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ann-Kristin Ytreberg: Norge trenger en ny fortelling

"Norge trenger en ny fortelling. Eller kanskje heller: Norge trenger å tenke på en annen måte for at grønn omstilling faktisk skal skje", skriver Ann-Kristin Ytreberg, adm.dir. i Stiftelsen Miljøfyrtårn i DN.

Les kronikken her

Fra venstre: Jens Ulltveit-Moe, initiativtaker til Skift, Anne Karin Sæther, forfatter og prosjektleder i Norsk Klimastiftelse, Bjørn Arild Thon, adm.dir. i Renas, Siri Kalvig, adm.dir. i Nysnø Klimainvesteringer og Bjørn K. Haugland, adm.dir. i Skift deltar i denne episoden av podkasten Klimaoptimistene.

Klimaoptimistene: Hvordan skape fortellingen om Norge i 2050 og reisen dit?

Hvordan få med folk på klimaomstillingen, og hvordan ser verden ut om vi lykkes med å nå klimamålene – eller om vi ikke gjør det?

Lytt til episoden på Spotify

Hvordan vil fremtiden se ut?

Ingen vet hvordan fremtiden vil se ut. Heller ikke AI. Men vi har spurt om hvordan Norge kan se ut i 2050, og illustrasjonene som er brukt i denne saken er laget av kunstig intelligens. Om det blir slik ? Kanskje, kanskje ikke. Men at samfunnet vil være annerledes enn i dag, det er vi sikre på.

For innspill, kontakt