Skift - Næringslivets klimaledere legges ned
Pressemelding 1. januar 2050
Skift - Næringslivets klimaledere legges ned etter å ha oppnådd sine mål: Næringslivet har sikret Norges klimaseier!
I dag, på den første dagen i 2050, annonserer Skift - Næringslivets klimaledere at organisasjonen har fullført sitt oppdrag og derfor legges ned. Dette markerer slutten på en 36 år langt samarbeid, ledet av Norges fremste næringslivsledere. Et tett samarbeid med ledere i politikk, akademia, forskningsinstitutter, fagforeninger og organisasjoner, og et bredt engasjement i hele befolkningen har vært avgjørende for at Norge har nådd sine klima- og naturmål, og skapt et godt, rettferdig og bærekraftig velferdssamfunn.
Arkitektene bak en bærekraftig fremtid
Helt siden etableringen av Skift i 2014, har Norges næringslivsledere inntatt en ledende rolle i arbeidet for å skape en grønnere fremtid. Gjennom denne innsatsen har de ikke bare styrket konkurransekraften til sine egne virksomheter, men også drevet den nasjonale og globale klimaomstillingen fremover. Deres besluttsomhet har vært nøkkelen til å transformere Norge til et lavutslippssamfunn, samtidig som landet har styrket sin økonomiske vekst og velferd.
Reisen til 2050
2024: Næringslivets ambisjoner øker i en urolig verden
I 2024 da verden var preget at polarisering, urolig geopolitikk og klimatrøtthet, responderte topplederne i Skift med å sette seg enda høyere klimamål og styrke samarbeidet. Under ledelse av visjonære næringslivsledere, inkluderte tiltakene;
- Fortellingen om Norge. Et initiativ som engasjerte næringsliv og samfunnsliv til å lage et positivt og samlende narrativ om lavutslippsamfunnet som skapte håp og økt bevissthet i befolkningen om en fremtid som vil bli større, bedre og mer rettferdig for alle.
- En nasjonal omstillingsplan. Skift tok tidlig en rolle ved å etablere en nasjonal omstillingsplan for Norge for å synligjøre hvordan næringsliv og politikk må samhandle om forutsigbare rammebetingelser for omstillingen.
- Innovasjon: Ledere i industrien satte i gang ambisiøse prosjekter innen fornybar energi, sirkulærøkonomi og energieffektivisering. Disse prosjektene ble raskt adoptert i et bredt næringsliv, noe som skapte en nasjonal bevegelse i retning av lavutslippsproduksjon.
- Samarbeid: Skift fungerte som en katalysator for samarbeid mellom virksomheter på tvers av sektorer, der toppledere utvekslet beste praksis og utviklet felles løsninger på klimautfordringene. Gjennom søkelys på kompetanseheving og lederskapsutvikling gjennom Skiftprogrammet førte dette til raskere og mer omfattende endringer enn noen enkeltaktør kunne oppnådd alene.
- Et grønt teknologiløft: En økt satsing på næringsrettet, anvendt forskning og samarbeid mellom et bredt næringsliv og norske, og internasjonale, forskningsmiljøer.
2030: Transformasjon av norsk næringsliv
Ved inngangen til 2030-tallet klarer ikke Norge å kutte sine egne utslipp med 55 %, og landet støtter seg tungt på kvotekjøp for å nå klimamålene. På samme tid bidrar flere ekstremværhendelser til holdningsendringer i befolkningen, og både politikere og folk flest innser alvoret i klimautfordringene.
I 2030 var de 100 største selskapene i Norge aktive medlemmer i Skift og samarbeidet tett om å bli globale ledere innen bærekraft og konkurransekraft.
- Bærekraft som konkurransefortrinn: Toppledere drev frem store endringer i sine selskapers forretningsmodeller og gjorde bærekraft til en kjerneverdi. Dette inkluderte å re-designe produkter, optimalisere forsyningskjeder og investere i grønn teknologi som ga norske bedrifter et konkurransefortrinn internasjonalt.
- Utvikling av grønn infrastruktur: Gjennom lederskap fra toppledere i sektorer som industri, energi, bygg og eiendom, mat og landbruk, finans, mobilitets-systemer på land, sjø og i luften, ble det investert tungt i bærekraftig infrastruktur.
Dette la grunnlaget for Norges suksess innen grønn eksport og teknologioverføring til andre land.
2040: Næringslivet som global klimapådriver
I 2040-årene gikk utslippsbanene endelig i riktig retning, og olje- og gassindustrien er ikke lenger den dominerende næringen. Nye, grønne industrier vokser fram, med vekt på bærekraftige og klimavennlige næringer som både skaper arbeidsplasser og reduserer utslipp. Norske næringslivsledere fører an ikke bare nasjonalt, men også globalt i kampen mot klimaendringer:
- Internasjonal påvirkning: Norske toppledere brukte sin posisjon til å påvirke internasjonale klimaforhandlinger og standarder. De etablerte globale partnerskap som gjorde det mulig å skalere opp bærekraftige løsninger verden over.
- Klimainnovasjon som norsk eksportvare: Gjennom sitt lederskap sikret norske bedriftsledere at Norge ble verdensledende på eksport av grønne teknologier og løsninger, noe som skapte arbeidsplasser og økonomisk vekst samtidig som det bidro til å redusere globale utslipp.
2050: Fra best i verden til best for verden
1. januar 2050 kan Norge stolt erklære at landet har oppnådd netto nullutslipp. Suksessen er et direkte resultat av det visjonære lederskapet i norsk næringsliv.
Skift - Næringslivets klimaledere har fungert som en katalysator og pådriver for denne transformasjonen, ved å samle landets mest innflytelsesrike toppledere, bidra til bredt samarbeid på tvers av sektorer og sikre at bærekraftige beslutninger ble løftet på alle nivåer i næringslivet og hos myndighetene.
Som følge av denne suksessen, og det faktum at bærekraft nå er fullstendig integrert i både bedriftskultur og nasjonale strategier, har Skift oppnådd sitt formål. Organisasjonen legges derfor ned 1. januar 2050, med vissheten om at norsk næringsliv fortsette å være en global kraft for en bærekraftig fremtid.
Vi ønsker å uttrykke vår dype takknemlighet til alle som har bidratt til dette arbeidet. Skift-nettverket sin innsats har ikke bare sikret Norges fremtid, men har også vist verden at sterke næringslivsledere kan være avgjørende i kampen mot klima- og naturendringene i Norge og i verden.
Oslo, 1. januar 2050
Fortellingen om Norge i 2050 - og reisen dit!
Vil du bidra til fortellingen?
Skift i 2024 ønsker å samle fortellinger fra ulike sektorer – og fortellinger om hvordan norske virksomheter bidro til å nå klimamålene innen 2050. Har du innspill til hvilke grep som må til og hvordan dette kan gjennomføres? Ta kontakt med katrine@skiftnorge.no om du ønsker å bidra til fortellingen om Norge i 2050 - og reisen dit.
Les også de hittil mange kloke bidragene vi har fått her.