Klimaomstillingsplan - praktisk veileder

Veien til en god klimaomstillingsplan

Hva er klimaomstilling?

Klimaomstilling i praksis omhandler arbeidet knyttet til både utslippsreduksjoner og tilpasninger til et klima i endring. Dette arbeidet vil kreve endringer i næringslivet, inkludert forretningsmodeller, finansielle strukturer, regelverk og praksis.

PwC har ledet Skifts arbeid med å utvikle en enkel og praktisk veileder til effektive klimaomstillingsplaner, med hovedfokus på hvordan bedriftene skal kutte egne utslipp (dekarbonisering). Veilederen er utviklet som en del av finansskiftet og målet er å sikre at næringslivets klimaledere ligger foran og viser vei!

Hvorfor trenger selskaper en klimaomstillingsplan?

Flere globale initiativ, direktiv og regelverk er iverksatt for å redusere klimagassutslipp i tråd med Parisavtalen. EU Green Deal (Europas grønne giv), er EUs strategi for å nå netto nullutslipp innen 2050 på en konkurransedyktig måte. Under Green Deal ligger EU Action Plan for Sustainable Finance som igjen har flere regelverk, deriblant EUs taksonomi, Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) og Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

CSRD, også kjent som bærekraftsdirektivet, gjør at selskaper over en viss størrelse er rapporteringspliktige til å rapportere på vesentlig bærekraftsinformasjon. Gjennom dette direktivet vil de fleste selskaper måtte rapportere om de har en omstillingsplan, og detaljene av denne. Dette muliggjør at interessenter kan sammenligne selskaper for å se hvilke som prioriterer og investerer i en bærekraftig forretningsmodell, noe som også gjør det lettere for finansielle institusjoner å ta avgjørelser rundt finansiering og forsikring.

Kjerneelementer i en klimaomstillingsplan

For å oppnå klimaomstilling er det avgjørende å utvikle en konkret og målbar klimaomstillingsplan. Klimaomstillingsplanen er et viktig verktøy som omhandler alle deler av selskapets klimaarbeid. I tillegg gir den et signal til interessenter om at selskapet tar klimaomstilling på alvor. Dette sikrer en forretningsmodell som forblir relevant og lønnsomhet i en lavutslippsøkonomi.

Dekarboniseringsplan omhandler hvordan selskapet kan redusere sin negative påvirkning gjennom utslippskutt i scope 1, 2 og 3. Denne planen kan også fremme selskapets positive påvirkninger gjennom tiltak og initiativ som bidrar til å redusere utslipp utover egen verdikjede eller produkters livssyklus.

Risiko og muligheter omhandler hvordan selskapet kan identifisere og håndtere risikoer knyttet til klimaendringene, samt selskapets evne til å utforske og dra nytte av muligheter knyttet til omstillingen.

Samfunnsøkonomisk omstilling omhandler å vurdere selskapets rolle i en større samfunnsmessig sammenheng, blant annet gjennom selskapets evne til å påvirke interessenter, bransjepraksis, infrastruktur, mv. Selskapet må ta hensyn til hvordan dets handlinger bidrar til eller hindrer den bredere samfunnsmessige overgangen mot en lavkarbonøkonomi.

Strategisk tilnærming gjennomsyrer alle de tre kjerneelementene, og omhandler integrering av klima inn i selskapets overordnede forretningsstrategi.

De fem stegene i en dekarboniseringsplan

En dekarboniseringsplan kan ses på som et strategisk veikart for hvordan virksomheten skal redusere sine utslipp over tid, med mål om å nå egne vitenskapsbaserte klimamål. Den er et nøkkelverktøy for å oppnå bedriftens bærekraftsmål integrert i forretningsmålene, og gir en strukturert tilnærming til hvordan virksomheten kan håndtere og redusere utslipp. Planen bidrar til at virksomheten raskt kommer i gang med å gjøre fremskritt med sin utslippsreduksjon, og spiller en avgjørende rolle i prioriteringen av de videre tiltakene i klimaomstillingen til virksomheten. En dekarboniseringplan er dermed et viktig første skritt som legger grunnlaget for videre klimaomstillingsaktiviteter.

Steg 1

Få oversikt over eget klimagassutslipp

Få oversikt over selskapets utslipp, få på plass et fullstendig klimaregnskap som utgangspunkt for planen og velg et basisår.

Les mer
Steg 2

Fastsett vitenskapsbaserte klimamål

Fastsette kortsiktige og langsiktige vitenskapsbaserte mål for reduksjon av klimagassutslipp. Målene bør også ses i sammenheng med virksomhetens forretnings- og bærekraftstrategier

Les mer
Steg 3

Forstå fremtidig vekst

Vurdere hvordan forventet vekst vil påvirke de totale utslippene. Dette vil bidra til at virksomheten identifiserer og setter relevante tiltak.

Les mer
Steg 4a

Identifiser og vurder tiltakskategori

Få en bred oversikt over alle de ulike kategoriene av klimatiltak for å kutte utslipp i egen drift (scope 1 og 2) og i verdikjeden (scope 3), for å vurdere hvilke som skal prioriteres i dekarboniseringsplanen.

Les mer
Steg 4b

Fastsett og kvantifiser klimatiltak

Identifisere spesifikke tiltak for å redusere utslipp og kvantifisere den forventede effekten av disse tiltakene. Eksempler på tiltak kan være energieffektivisering, økt andel fornybar energi, eller implementering av nullutslippsteknologier.

Les mer
Steg 5

Konsolidering av dekarboniseringsplanen

Sette sammen alle elementene i dekarboniseringsplanen til en sammenhengende helhet. Dette inkluderer blant annet fastsetting av ansvarsområder, fremgangsplaner og forankring hos ledelsen og i styret.

Les mer

Gevinster ved klimaomstilling

  • Fokus på bærekraftige investeringer blant investorer
  • Økt tillit og styrket omdømme
  • Tiltrekke fremtidens arbeidstakere
  • Regulatorisk etterlevelse


Utfordringer med klimaomstillingsarbeidet

  • Manglende forståelse og forankring i ledelsen
  • Klimaomstillingsarbeid krever mer tid og ressurser enn forventet
  • Tilgjengelighet og kvalitet på data
  • Avhengighet av andre aktører for å lykkes
  • Uklarhet rundt definisjoner og regelverk

Hvordan sikre suksess i klimaomstillingarbeidet

Nyttige kilder og tips

Oversikt over andre nyttige veiledere:

Bærekraftig omstilling fra UN Global Compact Norge
- En dyptgående veileder for norske virksomheters klimaomstillingsarbeid bestående av en overordnet firestegs modell for bærekraftig omstilling med tilhørende aktiviteter.

Netto null klimaomstilling for finansinstitusjoner
- En veileder utarbeidet av Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ) for hvordan finansielle institusjoner kan jobbe med klimaomstilling. Veilederen gir en innføring i GFANZ sitt rammeverk for nettonull klimaomstillingsplaner bestående av fem tema og deres anbefalinger innenfor hvert av disse.

Finans Norge sin veileder for beregning av finansierte klimagassutslipp
- En praktisk veileder med datakilder som finansforetak kan ta i bruk i sine beregninger av finansierte klimagassutslipp sortert på ulike aktivaklasser.

Transition Plan Taskforce (TPT). Disclosure Framework (2023)
- Et rammeverk i samsvar med standarden for klimarelaterte opplysninger (IFRS S2) fra ISSB som gir et sett med anbefalinger for rapportering som kan brukes som veiledning for effektiv rapportering på klimaomstilling iht IFRS S2. TPT har også publisert en onepager, The TPT Recommendations, med en oversikt over deres tre veiledende prinsipper: Ambisjon, Handling, og Ansvarlighet.

CDP Disclosure insights for klimaomstilling (2023)
- En rapport som viser hvordan organisasjoner fra ulike bransjer rapporterer iht CDP sine nøkkelindikatorer for klimaomstillingsplaner. CDP introduserer også sin modell for klimaomstilling bestående av fem steg som en veiledning for utvikling og rapportering av klimaomstillingsplaner.

CDP Technical Note: Reporting on Climate Transition Plans. CDP Corporate Questionnaire (2024)

Pathways to Paris - WWF Germany & PwC Germany + Link to initial assessment free of charge

Oslo, Hamar og Trondheim kommune. Veileder for klimabudsjett (2021)

- En praktisk veileder laget av og for store og små kommuner og fylkeskommuner som vil utvikle et klimabudsjett. Bedrifter kan ha nytte og inspirasjon av å lese den for å utvikle klimaomstillingsplan og f.eks beregne tiltakseffekter.

Deloitte. Working paper: Our view on climate transition plans (2023) og The net-zero nudge | Financial institutions’ pivotal role in climate transition planning

Sabima og PwC. Naturpositiv ledelse. En praktisk veileder til arbeid med naturrisiko i næringslivet (2023)


Andre kilder:

WBCSD & PwC. Incentives for Scope 3 Supply chain decarboniation (2022)

Klimautvalget 2050. Omstilling til lavutslipp. Veivalg for klimapolitikken mot 2050. Særtrykk av NOU 2023:25.

Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ). The Managed Phaseout of High-emitting Assets. How to facilitate the early retirement of high-emitting assets as part of a just transition to a net-zero world (2022)

Climate Financial Risk Forum. Industry framework and metrics in relation to green/transition finance (2022)