Etabler baseline for klimagassregnskap

Å etablere en nøyaktig og pålitelig baseline for klimaregnskapet er essensielt for å sette presise mål og utvikle troverdige strategier for å redusere utslippene sine. Dette er et viktig første skritt på veien mot netto nullutslipp.

Et godt utgangspunkt for etablering av baseline er å starte med å gjennomgå og verifisere selskapets nåværende klimaregnskap for å sikre at alle utslippskilder og relevante enheter er inkludert. Videre er det viktig å velge et representativt basisår i henhold til kravene i CSRD* som reflekterer et så normalt driftsforhold som mulig, for å oppnå et pålitelig referansepunkt. Bestem deretter beregningsmetode som skal brukes. Denne bør baseres på etablerte rammeverk som GHG-protokollen. I neste steg innhenter vi nødvendig data direkte fra leverandører og egne aktiviteter, og/eller fra sekundære kilder som bl.a. bransje- og miljødatabaser til bruk i beregningen/estimeringen av utslippsdata. Deretter er det nyttig å undersøke utslippsfaktorer** og sikre at valgte faktorer samsvarer med kravene i GHG-protokollen. Så gjenstår det å dokumentere metode og alle antakelser nøye, spesielt ved bruk av estimater. Helt til slutt, re-evaluere og justere beregningene jevnlig for å hensynta forbedringer i datakvalitet og beregningsmetodikk.

Nyttig informasjon : Introduksjon til beregning av baseline for kapitalmarkeder fra PwC UK.

* I henhold til CSRD skal basisåret beregnes hvert tredje år og kan ikke være eldre enn 2 år før første rapporteringsperiode.
** Beregningsveilederen til GHG protokollen for mer informasjon for valg/bruk av utslippsfaktorer og utfordringer ved data gaps.

Prosessen for å identifisere vesentlige scope-3 utslipp ifm utarbeidelsen av baseline

Vurdering av vesentlige Scope 3-kategorier er avgjørende for å forstå hvilke data bedrifter trenger å hente inn, og mangelen på god oversikt gjør arbeidet med å utforme, prioritere og forstå effekten av tiltak mer krevende. Uten en klar forståelse av hvor i verdikjeden de mest betydelige utslippene forekommer og hvordan utslippene oppstår, vil det være vanskelig å vite hvor tiltak for å samle inn nøyaktige og relevante data bør fokuseres.



Vanlige fallgruver

Det kan være utfordrende å komme frem til grunnlaget som baseline skal bygge videre på. Men uten en detaljert og korrekt baseline som utgangspunkt er det utfordrende å utarbeide gode mål eller effektive tiltak for klimaomstillingsarbeidet.


Nyttige kilder


GHG-protokollen sin verdikjede standard for scope 3 og scope 3 beregnings veileder inneholder nyttig informasjon relatert til beregning av scope 3 utslipp og type data som trengs.

SBTi sin veileder for leverandør engasjement side 10-11 har en oversikt over faktorer som kan brukes for å vurdere de størst utslippskildene.

Norsk industri har utarbeidet en veileder for vesentlige scope 3 kategorier for O&G sektoren.

PwC har som del av Klimaindeksen utarbeidet en scope 3-veiledning (se side 44) med oversikt over hvilke scope 3-kategorier som trolig er vesentlig for ulike sektorer.