Klimatilpasning
Samfunnet og næringslivet må forholde seg til en ny virkelighet der ekstremvær og naturkatastrofer skjer hyppigere
Klimaet i Norge er i endring. Klimatilpasning handler om å erkjenne at klimaet er i endring, og om å forstå konsekvensene og å iverksette tilpasningstiltak. Enten for å hindre skade, eller utnytte muligheter endringene kan medføre.
Initiativtakerne bak Klimatilpasnings-skiftet er bekymret over at oppsiktsvekkende få bedrifter og organisasjoner har nødvendig kompetanse og kapasitet til å arbeide strukturert og planmessig med klimatilpasning.
Resultatet er at myndighetene går glipp av en viktig partnere i dette arbeidet. Samtidig øker risikoen for bedriftene, og norsk næringsliv står i fare for å gå glipp av de potensielle konkurransefordelene som ligger i å skape klimarobuste virksomheter.
Krafttak for klimatilpasning
I lys av Stortingsmelding om klimatilpasning (2023) og Stortingsmelding for flom og skred (2024) har Klimatilpasningsskiftet identifisert konkrete løsninger for å operasjonalisere og få fortgang i klimatilpasningsarbeidet i Norge. Svaret er seks konkrete tiltak til myndighetene for å lykkes med klimatilpasning.
Åtte strakstiltak for klimatilpasning i næringslivet
Hvordan går vi videre med klimatilpasningen av Norge?
Klimaskiftet for klimatilpasning har jobbet frem et skiftnotat om næringslivets rolle i klimatilpasningen av Norge.
Deltakere
Alexandra Bech Gjørv
Konsernsjef, SINTEF
Egil Hogna
Konsernsjef, Norconsult
Stakstiltak for klimatilpasning
Klimatilpasning handler om å erkjenne at klimaet er i endring, og om å forstå konsekvensene og å iverksette tiltak. 8 prinsipper for klimatilpasning er ikke bare en veileder, men et felleskap.
Signer og engasjer egne ansatte, lag konkrete handlingsplaner og møt bedrifter og bransjer som deler både fremskritt og utfordringer.