Sirkulærøkonomi

Omstilling til en sirkulær økonomi er helt nødvendig for å kunne nå våre klima- og naturmål

Hvordan kan sirkulærøkonomi bli en del av løsningen?

Norge har et stort potensial til å bli en leder innen sirkulær økonomi – men i dag er kun 2,4 % av økonomien vår sirkulær, langt under verdensgjennomsnittet på 7,2 %. Skal vi lykkes, må vi handle nå.

Mange Skift-medlemmer utvikler sirkulære løsninger, men møter reguleringshindre fordi regelverket fortsatt favoriserer en lineær økonomi. Sirkulærskiftet jobber for å fjerne disse barrierene og sikre rammevilkår som gjør det mulig å skalere sirkulære forretningsmodeller fra pilot til fullskala.

For å få fart på omstillingen trengs mer kunnskap, sterkere insentiver og bedre rammevilkår. Reparasjon og bruk av resirkulerte materialer må bli mer lønnsomt, og sirkulær økonomi må prioriteres i politiske beslutninger.

Fire grep for en mer sirkulær økonomi

Å forlenge levetiden til produkter må bli mer lønnsomt enn å kjøpe nytt. Vi jobber for at bruktsalg og reparasjon skal fritas for moms, slik at sirkulære valg blir det naturlige førstevalget.

Myndighetene bør legge til rette for et velfungerende marked for ombruk ved å sikre bedre infrastruktur og markedsplasser for gjenbruk av byggematerialer. I tillegg må det innføres tydeligere standarder og dokumentasjonskrav som gjør det enklere å ombruke materialer i stor skala. Offentlige byggeprosjekter bør ha krav om en viss andel ombrukte materialer, og momsfritak for salg av brukte byggevarer vil redusere kostnadsbarrieren som i dag hindrer økt ombruk i byggenæringen.

For å redusere uttak av naturressurser og sikre forsyning av kritiske råmaterialer må Norge styrke gjenvinningen. Myndighetene bør støtte utvikling av gjenvinningsteknologi, etablere flere anlegg og stille strengere krav til bruk av gjenvunnede materialer i innkjøps- og produktregelverk.

For å skape en sirkulær økonomi må næringslivet, partene og politikerne samarbeide. Skal næringslivet klare å skape kostnadseffektive, sirkulære forretningsmodeller må politikerne hjelpe med å fjerne barrierene som eksisterer i dag.

10 prinsipper for et mer sirkulært næringsliv

En enkel veileder for virksomheter som ønsker å gå fra en lineær til en sirkulær økonomi: Engasjer ansatte, lag konkrete handlingsplaner og møt virksomheter som deler både fremskritt og utfordringer.

Les mer og signer

Deltakere

Nina Riibe

Administrerende direktør, Econa

Leder av Sirkulærskiftet

Arne Birkeland

Administrerende direktør, Rambøll

Alexandra Bech Gjørv

Konsernsjef, SINTEF

Bjørn Arild Thon

Administrerende direktør, Renas

Christian Printzell Halvorsen

Konsernsjef, Schibsted

Frank Jaegtnes

Administrerende direktør, Elektroforeningen

Geir Holmgren

Konsernsjef, Gjensidige

Hege Toft Karlsen

Konsernsjef, Fremtind Forsikring

Leder av Klimatilpasningsskiftet

Henning Kalsrud

Konsernsjef, Flokk

Jan Morten Ertsaas

Administrerende direktør, Siva

Karoline Andaur

Generalsekretær, WWF Verdens naturfond

Kjetil E. Lein

Visepresident, NITO

Odd Arild Grefstad

Konsernsjef, Storebrand

Leder av Finansskiftet

Vebjørn Torsetnes

Administrerende direktør, Jernia

Kontakt